Topp-turer i Tyin-regionen

Tyin er omgitt av ett spennende og imponerende berg-landskap som inviterer til toppturer og fjellklatring. Det største fjellområdet med bratte tinder finner man like i nærheten av Tyin. Området kalles Hurrungane, eller oversatt; Horeungene, og er en samling av bratte tinder, hvorav 23 er topper på over 2 000 m.o.h.

Det er viktig å huske at man er på høyfjellet, og at man i løpet av en dag kan oppleve alle årstider. Det man trenger før man legger ut, er derfor godt med klær, rikelig med mat og drikke, og solide fjellstøvler. Føreren stiller med stegjern, tau og annet nødvendig utstyr.

Fotturer til Falketind

Fra Tyinholmen er de nærmeste toppene som kan bestiges til fots Falketind og Uranostind. Fotturer til disse toppene kan man gjerne gjennomføre på egenhånd, om man er vant til å ferdes i villmarka, men det finnes også tilbud om turer med fører som tar en trygt frem til målet.mountain-lake-984482_960_720

Falketind kan nås via flere forskjellige stier, og de førte turene tar gjerne den litt mer utfordrende ruta, som er hardere, men noen timer kortere. Føringene begynner gjerne fra Koldedalshytta, en gammel seter som ligger på enden av veien inn i Koldedalen. Stien går over Snøggeken, isbreen som også gjerne kalles Falkebreen. Her benytter man både stegjern og tau for å komme seg over. Breen er som regel enkel og oversiktlig, men om man ikke har det riktige utstyret for å forsere den, eller de riktige kunnskapene for å orientere over breen, så er det best å være del av en organisert utflukt.

De bratteste partiene av Falketind har en stigning på rundt 60 til 70 %. Her må man bruke sikringstau. I det hele har man her en god dagstur som tar hensyn til sikkerhet og ett bedagelig tempo, som tillater at man nyter av omgivelsene. Man kan regne med at turen tar mellom 10 og 12 timer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *