Rondane – Landets første nasjonalpark

rondane nasjonalpark

I Rondane nasjonalpark vil besøkende føle at de befinner seg i et urgammelt og mystisk terreng, kanskje et område hvor kjemper regjerte for mange år siden. Så fort en kommer seg over tregrensa i Rondane vil en bli møtt av et steinete terreng og vidder som er dekket av lyng og lav. Fjelltoppene som strekker seg etter himmelen vil ta fra deg pusten hvor Rondaneslottet som ligger på 2 178 meter er den aller høyeste av de hele 10 toppene i Rondane, alle på 2 000 meters høyde.

Urgamle fjell og mystikk

Rondane nasjonalpark ble registrert i 1962 og det ble landets aller første nasjonalpark, dette området dekker rundt 1 000 kvadratkilometer og går utover fylkene Hedmark og Oppland. Dyrelivet i denne nasjonalparken inkluderer villreinen som har levd der i tusenvis av år allerede, men det er ikke bare disse flotte dyrene som har inspirert både kunstnere og forfattere i mange år. Rondane nasjonalpark byr nemlig på et helt spesielt lys i tillegg til det vakre landskapet, et blått lys som har vært til stor inspirasjon for mange.

rondane nasjonalpark tegning

Det er mange ulike måter å utforske nasjonalparken på, noe som sørger for at hvem som helst kan ta turen og få sin helt egen opplevelse av området. Besøkende kan utforske nasjonalpark til fots, på hesteryggen eller på terrengsykkel. I tillegg kan besøkende bevege seg ut på elvene ved å padle og de som føler seg ekstra modige bør komme seg på raftingflåter for å virkelig få oppleve den rå naturen og utfordre vannmassene. De som ønsker å kjøre bil i nasjonalparken kan anbefales å stoppe på Sohlbergplassen som er en utsiktsplass ved Atnsjøen. Dette er uten tvil et av høydepunktene som er på Nasjonal turistveg Rondane. Det er også mulig for de som utforsker nasjonalparken å gå fra hytte til hytte på en rekke oppmerkede stier eller dra på enklere dagsturer.

Sove og spise i nasjonalparken

Noe av det som vi virkelig elsker med Rondane nasjonalpark er det at mye av maten som tilberedes på turisthyttene og hotellene i området er laget av lokale ingrendienser. Dette betyr at besøkende kan virkelig nyte både sopp og bær fra viddene, reinsdyr fra det eldste villreinstammen i hele Norge og fisk fra innsjøene.

rondane nasjonalpark

Ett av disse stedene er Brekkeseter som kan tilby en av de beste frokostene med hjemmebakt og hjemmelaget syltetøy. De forteller også selv at de benytter seg kun av norske grønnsaker, bær og frukt og så lenge det er mulig bruker de det som er lokalt produsert. Det er også verten Bjørg som skyter viltkjøttet som serveres hvor det kan være både hjort, elg og rådyr på menyen. Samtidig tilbyr de overnattingsmuligheter på sitt hotell med egen velvære avdeling samt 20 gamle hytter og hus som er tilgjengelig, noen av disse er så gamle som fra 1700-tallet.

Det finnes også andre flotte muligheter som Rondane Gjestegård som ligger i Sollia og er plassert 780 meter over havet. Der også har de valgt å tilby sine gjester råvarer som kommer fra området, men de forsøker som regel å sette sin egen lille vri på tradisjonell mat. Da de ligger midt i elgens rike er det selvsagt mye vilt på menyen men tilbyr også ulike småretter. Et annet flott alternativ for de som er ute etter en pause og litt god mat er Atnasjø kafè hvor det serveres mye hjemmelaget mat og tilbyr buffetbord. Dette er et ypperlig valg for de som er ute etter både fisk og vilt og har plass til store grupper i sin kafeteria som rommer opptil 75 samt en peisestue som rommer 25.