Fjellklatring i Hurrungane

Hurrungane, eller Horeungene er en fjellkjede som utgjør den nordlige grensen til Årdal kommune, og strekker seg inn i Luster kommune. Området er dominert av et imponerende alpint terreng som i en årrekke har fristet og lokket til seg fjellklatrere, både fra Norge og resten av verden. Variasjonen og utvalget av klatremuligheter er nemlig stort.

Hurrungane er utpreget alpine, og ingen isbreer har noen gang slepet dem ned, i motsetning til de dype dalene, som ligger rundt 1 000 meter, eller mer, under Jotunheimen. Området har mange av de villeste og vanskeligste toppene i Norge. Hele 23 av toppene strekker seg høyere enn 2 000 meter over havet. Mesteparten av dem kan kun bestiges med klatreutstyr, eller med utrustning for å krysse isbreer, men noen få kan også nås uten spesialisert utstyr. Dessuten er det også fritt frem for fotturer i dalene under fjellene, noe som også er en vakker opplevelse.

Turtagrø Hotell er ett naturlig utgangspunkt for utflukter inn i Hurrungane

Om man ønsker seg en utflukt inn dette ville fjell-landskapet så starter turen vanligvis fra Turtagrø i Luster kommune. Stedet har lange tradisjoner for fjellklatrinlake-430508_960_720g, og begynte som en fjellgard som gav husly og mat til fjellklatrere på 1870-tallet. Det ble raskt satt opp ett hotell, noe som bidro til å øke interessen for området utover 1890-tallet. Turtagrø Hotell ble oppført i 1888 og har gjestet mange kjente klatrere gjennom tiden. Det var ofte celebert besøk her. Blant annet holdt Edvard Grieg flere konserter i hotellets storstue. Dessverre brant to av de historiske bygningene ned i 2001, men ett nytt bygg ble raskt oppført i 2002. Om man ønsker å oppleve noe av fortidens sjarm, kan man fortsatt overnatte i Sveitservillaen ved siden av, som i dag fungerer som en moderne backpacker-losji, med fellesrom. Sengene selges enkeltvis.

Hotellet holder stengt i de mørke vintermånedene, men det åpnes vanligvis i tide for påskeferien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *