Bylivet i Årdal

Årdal et ett av de nærmeste større tettstedene til Tyin, og ligger innerst i den dype Sognefjorden. Med ett innbyggertall på rundt 5 000 kan man her få de meste tingene man skulle trenger for lengre turer gjennom utmarka. Store deler av Årdal kommune er vernet, og det gjelder også for vestbredden av Tyin, som er del av Jotunheimen Nasjonalpark.

Tyin-sjøen er grunnen til at det i det hele tatt finnes en bygd nede i dalen. Årdal er nemlig en av de industri-kommunene som ble etablert på grunnlag av vannkraften fra fjellheimen. Tyin, som ligger på 1 100 m.o.h. utgjør ett fremragende reservoar for vannkraft. Den enorme energimengden som Tyin på dette viset leverer, har ført til at Årdal er en en storprodusent av aluminium, og i senere tid solceller, samt at kommunen også eksporterer strøm.

Øvre og Nedre Årdal

Årdal er delt av Årdalsvannet som er en større innsjø som ligger 3 m.o.h. Den fyller dalbunnen og strekker seg ni kilometer innover i dalen. Derfor finner man også to tettsteder i Årdal, hvor Årdalstangen utgjør kommunens administrative sentrum. Selv om kjøreavstanden mellom de to tettstedene er kun 12 kilometer, så finner man alle fasiliteter på begge steder. Både kjøpesenter, lege og hotell er altså nære om man skulle trenge det.lake-1573649_960_720

Årdal er derfor ett godt stoppested for den som trenger forsyninger eller en rast på veien til Tyin. Omgivelsene her inne i Sognefjorden er også imponerende, og det er verdt besøket, bare for å nyte av omgivelsene og utsikten.

Om man reiser med barn kan det være ett velkomment avbrekk å besøke badeanlegget i Øvre Årdal. Her kan man svømme i vann som er varmet med kjølevannet fra Hydro sin aluminiumproduksjon, og man kan hvile en kropp som er litt mør og støl etter en lengre fjelltur. Badet er åpent hele sommeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *